Waar de dijk je brengt: ontdek dé hotspots langs het water

29 mei '23

De Waalhoven is niet alleen heerlijk om te wonen. De omgeving is net zo fijn. Te voet, met de fiets of met de auto. Als je in De Waalhoven woont is álles dichtbij. Van zonnige terrassen, sportvoorzieningen, prachtige natuur en zelfs een camping tot historische gebouwen en kunstwerken. Benieuwd wat er allemaal te doen is langs de dijk binnen een straal van 5 km van Oost naar West? Tijd voor een rondleiding!

image alt

Workshop koken, keramiek of boetseren

Fort Beneden Lent ligt bijna tegen De Waalhoven aan. Een bijzondere en historische plek met een flinke stadstuin. Vanuit dit waterslot fiets of wandel je eerst langs Fabrikaat aan de Zaligestraat. Zin om creatief bezig te zijn? Dat kan hier! Doe mee met de vierdelige cursus en ga met zelfgemaakt keramisch servies naar huis. Of volg de workshop portretboetseren. Fiets daarna langs de dijk met de Spiegelwaal aan je rechterhand via de Oosterhoutsedijk richting de Snelbinder (brug). Je passeert nu kookschool en delicatessenwinkel Koken aan de Waal. Hier geniet je met elkaar van de lekkerste gerechten en dranken. Eens per maand koken bij de kookclub? Goed idee! Of ga koken met vrienden en volg de cursus Wijn&Spijs. Iedereen kan meedoen.

Roeien, rennen of bootcampen

Niets is mooier dan vroeg in de ochtend vanuit een roeiboot de opkomende zon bewonderen óf de net wegdrijvende ochtendmist. Even je hoofd leeg maken? Dat kan bij RV de Waal De Nijmeegse Roeivereniging aan de Oosterhoutsedijk. Zie je een groep sportievelingen zwoegen langs de dijk dan kan het goed zijn dat ze bezig zijn met een bootcamp. Lekker in de buitenlucht sporten aan de Lentse Warande met uitzicht over de Waal doe je bij X-FITNESS en The Kettlebell Club. Voor bootcamp, Zumba, kickboksen of breakdance kun je terecht bij Health Centre Riverland.

image alt

Vertier op nieuwe eiland Veur-Lent

Als je de Oosterhoutsedijk verder volgt fiets, wandel of rij je over De Lentloperbrug. Deze prachtige brug verbindt het nieuwe eiland Veur-Lent met de nieuwe noordoever van de Waal. Hier zie je pas écht een mooie zonopkomst en -ondergang. Aan je linkerhand zie je meteen het historische kunstwerk ‘Het gezicht van Nijmegen’. Voor een indrukwekkende expositie of lezing moet je bij Dorpsschuur Lent zijn. Ga voor het ultieme vakantiegevoel genieten van een koffie, lekker speciaalbiertje en een borrelhap of lunch op het zonnige terras van Café de zon. Of schuif aan bij het bruine café Waalzicht. Met lekker weer ga je gewoon naar het Waalstrandje. Hier worden jaarlijks verschillende festivals georganiseerd!

Historische monumenten

Aan de andere kant van de (Verlengde) Waalbrug vind je nog een historisch herkenningspunt, ‘De Duim’. De naam zegt het al, een grote hand met een omhoogstekende duim. In de verte aan je linkerhand zie je de toren van de Maria Geboortekerk boven alles uitsteken. Fiets nog iets verder langs de dijk naar het oosten en je treft Fort Lent. Niet alleen heel bijzonder om in de buurt van een eeuwenoud historisch fort uit 1862 te wonen. Het is ook dé plek om het leven te vieren. Brunch of diner, vrijmibo, workshop, themafeest of het jawoord geven. Het kan daar allemaal! Deze intieme en sfeervolle plek is zeker een bezoekje waard.

image alt

Culinair genieten

Trek gekregen? Rond Fort Lent zitten een paar leuke restaurants. Genieten van de ondergaande zon met je voeten in het zand? Baiana is een heerlijke plek aan het water waar je het hele jaar kan neerploffen voor de lekkerste en duurzame ontbijtjes, lunchgerechten, borrelhappen en á la carte gerechten. Bij mooi weer kun je een strandbed met parasol huren. En yogaliefhebbers kunnen daar zelfs een lesje meepakken. Nog zo’n fijne plek aan het water is Zijdewinde. Ook hier geniet je van een lekkere lunch, borrel, huisgemaakt gebak of heerlijke á la carte gerechten. Restaurant Stroom zit in een gerestaureerd waterpompstation. Nog zo’n unieke plek om een hapje te eten.

‘De Sunset March’

Benieuwd wat je allemaal tegenkomt als je vanuit De Waalhoven richting het westen fietst of wandelt? Zet een paar stappen buiten de deur en je staat in een mum van tijd oog in oog met monument ‘De Oversteek’. Een herinnering aan de Slag om Nijmegen op 20 september 1944. Bijzonder is dat iedere avond bij zonsondergang 48 lichtmasten – voor de 48 overleden Amerikaanse militairen - op de brug één voor één oplichten. En een jonge veteraan loopt altijd in marstempo mee, van zuid naar noord: de ‘Sunset March’.

image alt

Schotse hooglanders

Voor een prachtig stukje natuur volg je de Waaldijk met het water aan je linkerhand. Vanzelf kom je langs natuurreservaat Wolfsgat en de Oosterhoutse Waard. Schotse hooglanders, loslopende paarden en prachtige natuur. In de zomer kun je hier lekker aan het strand zitten. Haal onderweg een ijsje bij Oublies brood & ijsalon. En vergeet niet een bezoekje te brengen aan de Deelfabriek aan de Dijkstraat. Hier koop je vintage meubels en ze organiseren regelmatig workshops of lezingen. Je kunt er zelfs yoga en meditatiesessies volgen!

Kamperen aan de Waal

Volg de Waaldijk nog iets verder naar het westen en je komt uit bij een van de meest geliefde campings van Nederland: Camping De Grote Altena. Pal aan rivier de Waal. De meeste kampeerplaatsen en vakantiehuisjes zijn direct aan het water met een schitterend uitzicht op de rivier en de scheepvaart. Koken hoeft hier niet. Je kunt lekker elke dag bij Brasserie de Altena terecht voor lunch, gebak, borrelhappen en diner.

  Contact
  Nieuws