Van ruimte voor het water tot watersportparadijs

2 februari '24

Wist jij dat de Spiegelwaal in Nijmegen ooit is bedacht om overstromingen te voorkomen? Door de aanleg ontstond er een eiland midden in de stad wat nu volop wordt gebruikt voor watersportactiviteiten, ontspanning en andere vormen van recreatie. Een populaire plek onder inwoners en bezoekers van Nijmegen. En dat allemaal direct aan de voet van De Waalhoven, waar jij straks kan wonen!

Ontstaan van de Spiegelwaal

De Spiegelwaal werd tussen 2013 en 2015 aangelegd tijdens het project ‘Ruimte voor de Waal’. De vier kilometer lange geul ligt paralellel aan de Waal en zorgt ervoor dat het waterpeil op deze plek verlaagt en er bij een hoge waterstand meer water opgevangen kan worden. Door de aanleg van de geul ontstond het stadseiland ‘Veur-Lent’.

image alt

Watersport op de Spiegelwaal

Doordat de Spiegelwaal geen doorgaande route is voor scheepvaart, kan het water goed gebruikt worden voor andere activiteiten. Denk daarbij aan verschillende watersporten zoals suppen, (wind)surfen, zwemmen, kanoën, kajakken en roeien. Er zijn een aantal sportverenigingen waar je jezelf bij kan aansluiten, zoals roeivereniging De Waal en NKSV de Batavier. Genoeg mogelijkheden op deze locatie om lekker actief bezig te zijn!

image alt

Strand op loopafstand

Hoe ideaal is het dat je in De Waalhoven het strand in je achtertuin hebt? Je loopt vanuit de nieuwbouwwijk zo de dijk op en af! Handdoek mee, slippers aan en gaan. Dit is een fantastische plek om in de zomer neer te strijken. Of dat nu voor een picknick, een dagje zonnen of een verfrissende plons in het water is, hier kom je helemaal tot rust.

Fietsen, wandelen of… vissen!

Dat je op deze locatie van de natuur kan genieten staat voorop. Met verschillende natuurgebieden om de hoek, is het een thuis voor diverse vogelsoorten en andere wilde dieren. Langs de oevers van de Spiegelwaal zijn verschillende wandel- en fietspaden aangelegd om de omgeving te verkennen. Vind jij het leuk om in je vrije tijd te vissen? Dat kan hier prima! Vooral roofvissers komen in dit gebied aan hun trekken. Je komt hier tijdens het vissen vooral de baars en snoekbaars tegen, maar ook de meerval laat zich af en toe zien.

image alt

Wonen dicht bij het water

Gedurende het jaar worden er ook diverse evenementen georganiseerd bij de Spiegelwaal. Wil jij wonen met de Spiegelwaal in je achtertuin? Dat kan! In De Waalhoven komen maar liefst 565 woningen midden in dit unieke landschap. Nog even geduld voor de eerste woningen in verkoop gaan, die staan gepland voor de zomer van 2024. Niets missen? Meld je nu onderaan deze pagina of bij het woningaanbod aan en blijf automatisch op de hoogte van het belangrijkste nieuws.

Bekijk woningaanbod
Meer weten over de voorzieningen? Je leest het hier
Hoe goed is de Waalhoven bereikbaar? Je leest het hier