Van NYMA tot de binnenstad: híer moet je zijn

26 juli '23

Vroeg in de ochtend genieten van je koffie én het weidse uitzicht. Daarna lekker gaan lunchen in de binnenstad van Nijmegen. Dat is De Waalhoven. Het beste van 2 werelden: de natuur en het stadse leven. Met de fiets sta je binnen een brug aan de overkant van de Waal. In het hippe gebied NYMA, de nieuwe culturele hotspot van Nijmegen. Nieuwe ondernemingen, broedplaatsen, cultuurhuizen, makersplaatsen, conceptstores, restaurants en vooral creativiteit. 1 ding is zeker, het bruist van de energie! Dit zijn de plekken langs de Waal die je niet mag missen.

image alt

Walhalla aan het water

De energie van het NYMA-terrein voel je meteen zodra je ‘De Oversteek’ af fiets. Fanatiekelingen trainen zomer én winter buiten bij NYMA Outdoor Gym onder de grote bogen van de brug. Meer van de balsport? Bij Padel Club Nijmegen kun je een balletje slaan onder de brug. Tegelijkertijd hoor je het geluid van jongeren die zich uitleven in het skatepark WAALHALLA. Al dorst gekregen? Op het terras is het heerlijk vertoeven met uitzicht over de Waal. Drink een cappuccino met havermelk en probeer iets van de vegetarische menukaart. Neem ook een kijkje op de graffiti vrijplaats waar ze live kunst maken. Of gooi een balletje Jeu de Boules mee. Bij Strandbar Stek zit je lekker met je voeten in het zand. Op strandstoeltjes met uitzicht over het water. Een ultiem vakantiegevoel.

Kunst- en culturele broedplaats

Prominent gelegen aan de voet van de Oversteek valt je oog meteen op een uniek gebouw, Cultuurspinnerij De Vasim. Een ontmoetingsplaats van 9000 m2 voor kunst, cultuur, ambacht, sport, horeca, evenementen en álles wat met creativiteit te maken heeft. Een inspirerende broedplaats waar zo’n 40 ondernemers zitten. Nieuw en oud komen hier letterlijk samen. Ateliers, flexplekken, werkplaatsen, kunst en zelfs escape experience ROX vind je allemaal in dit prachtige, architectonische gebouw.

image alt

Industrieel en vintage tintje

Een andere hippe plek waar mensen samenkomen om te eten, werken, een drankje doen of overnachten is hotel en restaurant NIMMA. Zakenmensen en backpackers zitten zij aan zij. Neem eens een kijkje! Het industriële karakter gemixt met veel groene planten en vintage meubels laat je er meteen thuis voelen. Probeer de uitgebreide menukaart eens of drink een kop koffie met huisgemaakt gebak. Liever met de auto vanaf hier? Doe het dan meteen in stijl. Bij eendenverhuur NYMA huur je via de receptie van het hotel een lelijke eend. Zo ontdek je het land van Maas en Waal op een unieke manier!

Broeien en bloeien

Met het water aan je linkerhand loop je via de Laan van Oost-Indië langs een oud fabrieksterrein: het Honigcomplex. Nog zo’n creatieve broedplaats! Cultuurhuis Brebl staat voor ‘broeien en bloeien’ en dat is precies wat daar gebeurt. Een plek om te experimenteren. Jazz, pop, salsa, lindyhop, dance, poëzie en literatuur… Iedereen krijgt een kans. De naam van koffiebar First Things First zegt het al: alle belangrijke zaken eerst. Hier geniet je van heerlijke koffie en verrassend lekker eten. Bij Oersoep Biertuin kun je aan picknicktafels, naast de menukaart, de kunst op de muren bewonderen. Het is ruim opgezet met mini-beaches met strandstoelen, veel hout, planten en een zandbak voor de kids. Een permanent festival-gevoel. Veelzijdige gerechten gebaseerd op Dutch Cuisine proef je bij De Meesterproef. Een mooie locatie om iets te vieren en er staat wekelijks een nieuw gerecht op de kaart.

image alt

Leven als een schipper

In de Waalhaven kun je niet alleen boten spotten. Je kunt er ook op. Benieuwd naar het leven van een schipper? Bezoek het Binnenvaartmuseum eens. Ook hier heb je genoeg culinaire hotspots. Bij Gesha Coffee Bar start je de dag gezond met een compleet ontbijtje of een goeie koffie. Ook veel vegan en glutenvrije opties. Of dompel je onder in Aziatische sferen bij Bistrobar Bankoh. Asian food met een twist mét prachtig uitzicht op de kolkende Waal. En De Industrie is een buurtcafé, restaurant en zaal met podium in één. Ga lekker zitten op het grote terras met eigen moestuin en kas of geniet van cabaret, theater of een pubquiz.

Culinaire hoogstandjes

Via de Waalkade fiets je al vrij snel langs kunstwerk het Labyrinth, gemaakt door kunstenaar Klaus van de Locht in 1982. Een heerlijke plek waar je de hele dag terecht kunt is Nacional. Ontbijten, lunchen en lang tafelen kan hier allemaal. Sluit de dag af met een potje schaken. Een fijne plek waar mensen, cultuur en smaken samenkomen. Hiernaast zit Witlof. Voor een extra beetje liefde proef je hier de groentes die de koks zelf verbouwen. Niet voor niets ontving Witlof in 2022 een Bib Gourmand van Michelin. In dit rijtje hoort Ultimo restaurant & wijnbar ook thuis. Hier draait het om heerlijk eten van lokale tuinders en fantastische wijnen. Zin in een boottochtje? Op de Pannenkoekenboot zie je de stad en alle Nijmeegse bruggen vanaf het water. Ondertussen prik je een vorkje mee van het pannenkoekenbuffet.

image alt

Culturele haven

Cultuursnuiven aan het water. Met uitzicht op de Waal genieten van theater of poëzie doe je bij Cultureel Terras De Kaaij. De place to be voor Nijmeegse cultuurliefhebbers. Vanaf een ruim terras op het scheepsdek geniet je van jazz, rock en blues. Kijk je uit over de Waal en wil je nog niet naar huis? Logeren kan bij herberg Opoe Sientje ernaast. Een unieke plek om te overnachten. Een avond flink lachen kan bij Theaterschip de Zeester. Berucht om de Stand Up Comedy shows. Breng ook eens een bezoek aan het museum voor natuur en cultuurhistorie De Bastei. De culturele hotspot voor alle cultuurliefhebbers. Hou je van dans, lezingen, theater en cabaret? Haal dan je theaterhart op bij Lindenberg Cultuurhuis. Een uitgebreid programma en voor elk wat wils! Altijd al een bepaalde cursus willen doen? Het kan heel goed zijn dat je die hier vindt.

  Contact
  Nieuws