Sunset March: een dagelijks eerbetoon aan geallieerde militairen

10 juli '24

Elke avond bij zonsondergang vindt in Nijmegen, Nederland, een bijzonder eerbetoon plaats: de Sunset March. Deze mars eert de geallieerde militairen die voor de vrijheid van Nederland hebben gestreden, met speciale aandacht voor degenen die hun leven hebben gegeven.

image alt

De Oversteek: een plek met geschiedenis

De Sunset March speelt zich af op de Oversteek, een nieuwe brug die in 2013 in Nijmegen is gebouwd. Deze brug loopt over de Waalhoven tussen Zuidhof en Noordhof. Op 20 september 1944 staken Amerikaanse militairen tijdens operatie Market Garden de Waal over op deze plek. Daarbij verloren 48 geallieerde militairen hun leven.

Verlichting en symboliek

Wat deze brug zo bijzonder maakt, is de verlichting. Er staan 48 paren lichtmasten op de brug. Bij zonsondergang worden deze lichtmasten, paar voor paar, na elkaar ontstoken in het tempo van een trage mars. Elke avond loopt een veteraan de Sunset March mee, in hetzelfde tempo waarin de lichten aangaan. Dit initiatief herinnert ons niet alleen aan het offer dat Amerikaanse militairen hier ver van huis hebben gebracht, maar slaat ook een brug naar alle veteranen wereldwijd die bijdragen aan vrede en vrijheid.

Loop mee en eer de helden

Iedereen is welkom om de Sunset March te volgen. Aanmelden is niet nodig. Het is een prachtige manier om stil te staan bij degenen die voor onze vrijheid hebben gestreden. Meer informatie vind je op de Sunset March-website. Loop ook mee en eer de helden!

Meer nieuws lezen? Nieuwsoverzicht
Wonen in Waalhoven? Bekijk de wijken