Stads wonen in het landschap

23 mei '23

In 2019 schreef de gemeente Nijmegen een prijsvraag uit voor de ontwikkeling van het gebied in de Waalsprong aan de Waal. Een aantal ontwikkelaars zetten hun visie op papier en dienden hun plan in. Een team bij de gemeente bepaalde wie de gemeentelijke wensen en uitgangspunten het best had vertaald. Iedereen had mooie plannen, maar De Waalhoven van VanWonen en BPD viel het meest in de smaak.

Peter Smaal, projectontwikkelaar bij de gemeente Nijmegen, legt uit wat de gemeente voor ogen heeft voor deze unieke plek en waarom plan De Waalhoven van VanWonen en BPD daar het best bij aansloot. Vanuit het informatiecentrum De Waalsprong lopen we richting de bouwplaats. Je kunt zo’n gesprek wel op kantoor voeren, maar staand op zo’n bouwplaats gaat een verhaal toch meer leven.

image alt

Wat een goeie oplossing

Peter steekt van wal: “We vonden het heel belangrijk dat de brug De Oversteek onderdeel zou worden van de nieuwe leefomgeving. Een zachte landing van oude naar nieuwe stad. BPD en VanWonen hebben de brug als een ‘gebouw’ benaderd met een aantrekkelijk ontworpen ruimte eromheen. Geen groen talud, maar een stadse, fitte plek met fiets- en wandelpaden, speelplekken, plekken om te zitten , te spelen en te bewegen. Deze inrichting zorgt voor interactie tussen bewoners onderling en voorbijgangers. Daarbij draagt de plek bij aan sociale duurzaamheid, veiligheid en ogen op straat. Verder vonden we de keuze om op de dijk te bouwen vooruitstrevend en het maken van een terp, erf en hoven strookt met onze gedachte van wonen in het landschap op een stedelijk manier.”

Mooie contrasten

Al wandelend door het ruige landschap wijst Peter naar de oude boerderij die door de bomen heen net zichtbaar is. “Ik hou echt van het karakter van een oud huis in een bestaande wijk. Toch zouden de plannen voor het Benedenerf, waar voorheen nog de oude witte boerderij stond, me zeker kunnen verleiden voor nieuwbouw te kiezen. Deze buurt is zo mooi ingebed in het singellandschap. Het singellandschap vormt een mooi contrast met de wat stoerdere Waalzijde waar landschap juist op niveau is. De hoge torens die hier komen, vind ik goed passen bij het stedelijke karakter van het gebied. De bewoners krijgen een jaloersmakend uitzicht en Nijmegen krijgt er een schitterende skyline bij.”

image alt

Natuurinclusief

Bij de gemeente Nijmegen en dus ook in De Waalhoven is veel aandacht voor natuurinclusief bouwen. Peter zegt er het volgende over. “We verwachten dat er een fors aantal maatregelen getroffen worden voor de beestjes die hier leven en ook ten aanzien van het bergen van water hebben we de lat hoog gelegd. De ontwikkelcombinatie heeft hier goed antwoord op gegeven. In de gezamenlijke hoftuinen en (fruit)boomgaard is straks volop schuil-, broed- en eetgelegenheid. Ook in en rondom de gebouwen worden voorzieningen getroffen met bijvoorbeeld nestkasten en insectenhotels. Het huidige ruige landschap wordt op het gebied van biodiversiteit enorm verrijkt. Mooi als je dit met nieuwbouwontwikkeling kunt bereiken.”

Doorpakken

Meer woningen en het verrijken van de betaalbare woningvoorraad is ook voor de gemeente Nijmegen een serieus probleem. In De Waalhoven komt geen sociale huur, maar er is wel aandacht voor betaalbaarheid. Peter kijkt ernaar uit om met elkaar in gesprek te gaan, hoe daar invulling aan kan worden gegeven. “Ik hoop dat we in een stevig tempo ambities waar kunnen maken. In 2024 gaat het beginnen!”

Meer nieuws? Je leest het hier
Hoe ziet de planning eruit? Bekijk het hier