Hout, natuurlijk van nu

3 mei '23

Het besef dat hout onmisbaar is in bouwprojecten anno 2023, begint op grote schaal door te dringen. Meer en meer worden de voordelen van dit natuurlijke bouwmateriaal erkend. Zo zorgt hout voor een uitgebalanceerde luchtvochtigheid, in elk seizoen. Het is makkelijk schoon te houden en te onderhouden en het is hypoallergeen. Welke voordelen er nog meer op het gebied van gezondheid zijn? We hebben er in dit artikel een aantal voor je op een rijtje gezet.

nieuwbouw houtbouw

Stress verlagend

Hout is ook op psychologisch vlak van grote invloed op de mens. Een Canadees onderzoek toonde aan dat hout in het interieur stress vermindert en een gunstige uitwerking heeft op het parasympatische zenuwstelsel. Dit orgaan is onder andere verantwoordelijk om vanuit de 'fight/flight'-staat (stress) weer terug te gaan naar rest and digest (rust). Het is als het ware je interne rempedaal. Dat is ook de reden dat bij steeds meer gezondheidsinstellingen, scholen en kantoren de warmte van een houten interieur wordt toegepast.

Uit het onderzoek bleek hout een positief effect op het sociale contact tussen leraren en leerlingen te hebben. Hun bloeddruk en stressniveau was lager en hun humeur verbeterde. Ook werd aangetoond dat voldoende daglicht, planten, uitzicht op de natuur, frisse lucht en juiste temperatuur en luchtvochtigheid bijdragen aan het verminderen van stress. Dat zorgt op zijn beurt weer voor een lager ziekteverzuim en snellere genezing, betere concentratie, hogere productiviteit en grotere creativiteit. Dat is dus nogal wat!

image alt

Beter voor je hart

Een Oostenrijks onderzoek toonde aan dat op scholen waarbij in de klaslokalen hout werd gebruikt, de leerlingen aanzienlijk meer ontspannen waren. Hout bleek de nervus vagus te kalmeren, een essentieel onderdeel van het parasympatische deel van het zenuwstelsel. Het orgaan dat het lichaam in een toestand van rust en herstel brengt. Zo heeft hout dus ook een heilzame werking op je hart.

Binnen beter in je vel

De fantastische eigenschappen van hout kunnen bijdragen om je over het algemeen beter in je vel te voelen. Je geneest sneller, je leerprestaties verbeteren en je bent productiever. En dat is voor een land als Nederland nog belangrijker omdat we relatief veel tijd binnen doorbrengen ten opzichte van landen met een warmer klimaat. Heb je wel eens gehoord van het Sickbuildingsyndroom? Is een binnenklimaat uit balans door het gebruik van bepaalde traditionele bouwmaterialen, isolatietechnieken en matige ventilatie dan kunnen flink wat klachten ontstaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan allergieën, hoofdpijn, astma, vermoeidheid, of concentratiestoornissen. Met houtbouw zit je binnen dus al snel beter in je vel.

image alt

Aangenaam binnenklimaat

Een wat oudere Finse studie toonde ook al aan dat de eigenschappen van hout ook voor een aangenaam binnenklimaat zorgen. In de analyse zijn woningen in Finland, Duitsland, België en Italië met elkaar vergeleken. En wat bleek? De lage thermische geleiding van hout gaf een goede energiehuishouding. De wijze waarop hout de warmte met de ruimte uitwisselde, zorgde voor een uiterst aangename gevoelstemperatuur. Hout voelt dan ook warm aan als je het aanraakt. Hierdoor kun je de thermostaat iets lager zetten en dat bespaart weer energie. Bij onbehandeld hout zijn deze effecten het meest gunstig.

image alt

Daarom dus houtbouw in Benedenerf

Ook in de gezondheidszorg kan er veel voordeel met het gebruik van hout worden behaald. Een prachtig voorbeeld hiervan is Maggie's Oldham. Deze kliniek voor kankerpatiënten in het Verenigd Koninkrijk is het eerste permanente gebouw dat is gebouwd van duurzaam tulpenhout. Omdat aangetoond is dat industriële materialen als staal en kunststof na chemotherapie pijn aan de handen kan veroorzaken, zijn zelfs deurklinken en handgrepen van hout in het gebouw.

Samenvattend kunnen we dus wel stellen dat hout een weldadige invloed op zowel lichaam als geest heeft. Daarom heeft houtbouw ook een ereplaats in de woningen van Benedenerf gekregen. Woon jij straks ook in zo'n fijne woning met lekker veel houten elementen?

Bekijk het actuele aanbod

Bron: Onder andere Whitepaper 'Meer hout, meer gezondheid' van Hans de Groot | Taalkwadratuur en Archdaily.com

Heb je een vraag? We staan je graag te woord
Kies jij voor houtbouw? Bekijk het aanbod