Unieke woningen met houten gevelbekleding

30 april '24

In Benedenerf komen in totaal 19 ruime woningen, midden in het groene landschap van de Waal in Nijmegen. Een aantal woningen worden uitgevoerd met een unieke houten buitengevel. Wat niet alleen luxe oogt, maar ook nog eens heel comfortabel woont. Maar hoe werkt het precies wanneer je woning een houten gevelbekleding heeft? Wij spraken Mathijs Lemmers, mede-eigenaar van Prowood en leverancier van de buitengevel: “Een woning van hout brengt heel veel voordelen met zich mee.”

Een woning van hout: duurzaam én langdurig mooi

Het jonge bedrijf Prowood maakt thermisch gemodificeerde houten gevelbekleding. De verschillende houtsoorten die ze verkopen, kopen ze meestal rechtstreeks in bij de zagerijen. “In het project Benedenerf is er gekozen voor Scandinavisch Vurenhout. De ruwe planken die we inkopen, bewerken we op een bepaalde manier bij onze partner om de hoek. Na het thermisch modificeren is het hout bestand tegen weersinvloeden, waardoor het minder gevoelig is voor vocht, stabieler is en een vaste vorm houdt. Schimmels en insecten herkennen het niet meer als hout. Door dit proces stijgt de kwaliteit van het hout op de duurzaamheidsladder naar klasse twee, waardoor het tot 25 jaar langer meegaat”, legt Mathijs uit. “Vervolgens brengen we een speciale beits op waxbasis als coating aan. Dit is een ademend product, waardoor je geen last krijgt van blaren of schilfers op het hout. Het werkt daarnaast ook waterafstotend. Op de coating geven wij 10 jaar garantie. De kleur van het hout kan door de jaren heen teruglopen. Dit heeft te maken met weersinvloeden, de oriëntatie van de woning en de houtsoort. Helaas is geen enkele houtsoort bestand tegen de zon. Wij voegen pigment toe aan de coating. Dit zorgt ervoor dat de kleur langer mooi blijft. De woningen in Benedenerf zijn voor vergrijsd en twee woningen krijgen een zwarte gevelbekleding.”

Zwarte gevel

Zwarte gevel

Voor vergrijsde gevel

Voor vergrijsde gevel

Onderhoud van houten gevelbekleding

De eerste jaren heb je als koper van een houten woning, nauwelijks omkijken naar het onderhoud. Prowood voorziet de bewoners van tips en helpt ze bij het onderhouden van de buitengevel. Mathijs: “We hebben een gevelregistratiesysteem bedacht. Als koper kun je je via een QR-code aanmelden op een online platform. Door jouw gevelbekleding te registeren, sturen we jou automatisch een herinnering wanneer de gevelbekleding toe is aan verzorging. Ook sturen wij twee keer per jaar een nieuwsbrief met tips geschikt voor dat seizoen. En mocht je er zelf niet uit komen, of er liever je eigen handen niet aan branden, dan kunnen we je als koper ook geheel ontzorgen.”

image alt

Veilig wonen in een woning van hout

Brandveiligheid kan goed gegarandeerd worden bij een houten woning. Als toekomstige bewoner hoef je je daar dus geen zorgen over te maken. “Er wordt vooraf heel veel getest. We impregneren ons hout in de kern met fosfaten, waardoor het brandvertragend wordt. En dat is uniek vanwege de biologisch afbreekbare binder. Deze zorgt ervoor dat de brandvertrager niet uitloogt en er geen nabehandelingen nodig zijn om de brandklasse (B) te behouden. Wij garanderen dat de brandklasse permanent behouden blijft!”

image alt

Voordelen van een houten woning

De woningen in Benedenerf worden gebouwd door Ekowood Houses. “Ekowood Houses bouwt alle woningen dampopen voor een prettig en comfortabel binnenklimaat. Een houten woning ademt en past zich aan de seizoenen aan. Daarnaast is het ook een milieuvriendelijke manier van bouwen. We gebruiken enkel PEFC en FSC gecertificeerd hout. Dat is hout afkomstig uit duurzaam beheerde bossen, waarbij nooit meer verbruikt wordt dan er groeit. De winning en productie van hout heeft een lagere CO2-uitstoot. Ook blijft de CO2 tijdens de gehele levensduur van de woningen opgeslagen in het hout. En het mooie is: als je de woning goed onderhoudt, gaat het net zo lang mee als een woning van baksteen.”

Ook wonen in een luxe, houten woning?

Droom jij ervan op deze mooie locatie te wonen ín een uniek huis met houten gevelbekleding? Dat kan! Er zijn nog enkele woningen vrij in Benedenerf fase 1. Binnenkort gaan er nog eens 7 woningen in verkoop in de tweede fase. Niets missen of direct een optie nemen op de nog vrije woning(en)? Meld je aan bij het woningaanbod.

Bekijk het woningaanbod
  Meer nieuws
  Bekijk woningen