Houtbouw: hoe werkt dat eigenlijk?

16 juni '23

Houtbouw is een duurzame manier van bouwen. Niet gek dat het steeds populairder wordt. Hoe is het eigenlijk om te wonen in een woning van hout? Wat zijn de voordelen van een houten huis ten opzichte van huis dat is gebouwd met beton en/of kalkzandsteen? In dit artikel beantwoorden we de meest gestelde vragen.

“Is een houten huis moeilijker te isoleren?”

Hout reguleert van nature vocht, waardoor het zich perfect leent voor de isolatie van woningen. Hierdoor blijft de luchtvochtigheid goed in evenwicht. Dit heeft een positieve invloed op het interne klimaat van het huis. Een pluspunt voor de gezondheid!

“Is beton net zo stevig en weersbestendig als hout?”

Hout is minder zwaar dan beton en is juist bekend om het licht-, flexibele en toch sterke karakter. Door de combinatie van deze eigenschappen is hout ook een geschikt en betrouwbaar bouwmateriaal voor woningen. De ervaring leert dat houten gebouwen, mede door de flexibiliteit en de sterkte, bij bijvoorbeeld stormen of aardbevingen minder schade oplopen dan “traditioneel gebouwde” gebouwen. In gebieden, zoals Groningen, waar de kans op aardbevingen groter is, gaat de voorkeur om die reden vaak uit naar houtbouw.

image alt

“Zijn er voordelen tijdens het bouwen?”

Hout is licht en makkelijker te vervoeren, daarom is het ook geschikt om te worden geprefabriceerd. Dit is een groot voordeel; het maakt het mogelijk om lichter en sneller te bouwen. Op die manier kan er bespaard worden op transport, arbeid, materiaal en kan de fundering lichter worden uitgevoerd. Een kortere bouwtijd betekent dat de (evetuele) dubbele lasten ook lager zijn.

image alt

“Zijn huizen gemaakt van hout gehorig?”

Hout is lichter dan beton en absorbeert daardoor minder geluid en trillingen. Door de combinatie van verschillende oplossingen, bijvoorbeeld voorzetwanden, dempers en spouwen, wordt het geluid voldoende geïsoleerd. Houtbouw voldoet zo aan de eisen waar elke woning aan moet voldoen. 

“Hoe milieuvriendelijk is houtbouw?”

Duurzaam geproduceerd hout groeit meerdere malen terug binnen de levensduur van een gebouw. Hout is met goed bosbeheer een onbeperkt hernieuwbaar product. Bossen worden duurzaam beheerd door niet teveel te kappen. Na het kappen van de bomen worden nieuwe bomen aangeplant. In een duurzaam beheerd bos wordt de vitaliteit en biodiversiteit gehandhaafd en soms zelfs verbeterd. Hout is daarom passend in een duurzame circulaire gedachte. Het gebruik van hout draagt ook bij aan CO2 reductie, wat leidt tot het afremmen van klimaatverandering. Win-win dus! Dit gebeurt op drie manieren: CO2 wordt opgenomen als bomen groeien en op de manier opgeslagen door de bomen in de bossen. CO2 wordt dus opgeslagen in de houten bouwmaterialen terwijl bij de productie van beton en bakstenen juist veel CO2 vrijkomt. 

“Vliegen huizen van hout sneller in brand?”

Brandveiligheid kan goed gegarandeerd worden in een houten woning. Massief hout is namelijk niet makkelijk ontvlambaar. Brand bij (massieve) houtbouw verloopt volgens een zeer voorspelbaar karakter. Wanneer een houten gebouw in brand staat, zal het als eerste de buitenste laag aantasten (verkolen). Terwijl deze buitenste laag langzaamaan verkoolt, behouden de binnenste lagen hun volledige constructieve capaciteit. De duur van het verkolen van de buitenste lagen wordt de inbrandsnelheid genoemd, die per houtsoort berekend wordt. Tot slot wordt de  brandwerendheid verhoogd door middel van brandvertragende platen.

Verschil CLT en HSB

Er wordt in Nederland voornamelijk gewerkt met twee houtbouw technieken: houtskeletbouw (HSB) en Cross Laminated Timber (CLT), oftewel kruislaaghout. De structuur van de HSB bestaat, zoals de naam al zegt, uit een skelet van houten balken. CLT bestaat uit verschillende lagen die kruislings op elkaar gelijmd zijn. Bij het toepassen van CLT wordt vaak veel meer hout gebruikt om een woning te bouwen, terwijl bij Hout Skelet Bouw de constructie juist lichter is. Voor beiden bouwmethoden zijn voordelen te noemen, waardoor per nieuwbouwproject de meest geschikte methode wordt gekozen.

Bron: van der Lugt, Dr. ir. Pablo. Houtbouwmythes ontkracht het onderscheid tussen fabels en feiten. Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions.

Iets vragen? Neem contact op [LINK AANPASSEN]
Meer weten over duurzaamheid in dit plan? Open het bericht in Umbraco