Het unieke inrichtingsplan van Benedenerf; dit zijn de highlights!

9 juli '24

Als je door Benedenerf wandelt besef je je toch maar weer eens hoe bijzonder deze locatie is. De unieke ligging aan de dijk, de vele vogelsoorten, planten en bomen. Het vele groen. Geen schuttingen of een afgebakend terrein, maar een vrij zicht. Dat kun je allemaal verwachten. Er is goed nagedacht over de inrichting van Benedenerf in De Waalhoven. Eén ding staat voorop: er is alle ruimte voor natuur en biodiversiteit. Dít kun je verwachten!

Diervriendelijke verlichting

Veel dieren die in de nacht actief zijn zoals vleermuizen en uilen hebben ogen die aangepast zijn aan een lage lichtintensiteit. Ze zijn daardoor erg gevoelig voor fel licht. Straatverlichting met blauw en ultraviolet licht kan pijnlijk zijn voor deze dieren en ze zelfs verblinden. Dat verstoort natuurlijk het jagen. In Benedenerf is de lichtkleur en felheid goed afgestemd, zodat nachtdieren hier weinig tot geen last van krijgen.

Bestaande bomen behouden

Benedenerf is groen. Heel groen. Naast al dat natuurschoon is Benedenerf ook een boomgaard met veel volwassen bomen. Veel oude, bestaande fruitbomen worden behouden en blijven staan waar het kan. Ook worden er veel nieuwe bomen bijgeplaatst om het cultuurhistorische karakter van Benedenerf te behouden. En het is natuurlijk ook heel sfeervol! Je komt straks van alles tegen; van perenbomen, Okkernoot, Zoete kers en appelbomen tot de Winterlinde, Spaanse Aak, Mos- en Zomereik, Pruimbladige meidoorn, Zwarte Els en Sleedoorn. Wat een variatie!

Sfeerfoto inrichtingsplan
Sfeerfoto inrichtingsplan
Sfeerfoto inrichtingsplan

Rijk aan bijzondere plantensoorten

Hoe groener en diverser de woonwijk, hoe schoner de lucht. Wat weer zorgt voor een goede luchtkwaliteit in je woning. En dat heeft weer allerlei gezondheidsvoordelen. Dat is wat je wil toch? Daarom is er goed gekeken naar het beplantingsplan in Benedenerf. Kleurrijk en gevarieerd! Er komt een mix aan vaste planten, siergrassen, heesters, bollen en inheemse kruiden. Deze planten (met nog leuke namen ook!) ga je sowieso tegenkomen; Schoepkruid, Meisjesogen, Zonnekruid, Duizendblad, Slangenwortel, Schildpadbloem, Vingergras, Fluitenkruid en natuurlijk de Ballerina tulp. Deze laatste lijkt daadwerkelijk op een dansende ballerina!

Speel- en ontmoetingsplekken

De wandelpaden zorgen voor spontane ontmoetingen, zo kun je zomaar eens je buurman of -vrouw tegenkomen. Ga lekker zitten aan de houten picknicktafel tussen de fruitbomen in of op een van de robuuste houten banken. Kinderen kunnen lekker spontaan met elkaar spelen in het gras. Het leuke aan Benedenerf is dat het hele wijkje eigenlijk een grote speelplaats is voor kinderen. Door het vele groen gaan ze lekker op avontuur. Hutten bouwen of klimmen in bomen. Zo hoef je dus niet per se naar een speeltuin te gaan. Toch zijn er naast genoeg natuurlijke speelplekken natuurlijk ook genoeg voorzieningen zoals klimtoestellen en het urban sports park.

Sfeerfoto inrichtingsplan
Sfeerfoto inrichtingsplan
Sfeerfoto inrichtingsplan

Mensen en dieren leven samen in Benedenerf

Als er één plek is waar mensen en dieren hun leefgebied delen dan is het wel in Benedenerf. Hier leef je in harmonie met de vele dieren die Benedenerf rijk is. Zo kun je de Rugstreeppad tegenkomen, maar ook de Kamsalamander, Hermelijn, de Egel en vele vogelsoorten als de Ooievaar, Buizerd, Gierzwaluw of Steenuil. En dit is nog maar een greep uit het dierenrijk in Benedenerf. Daarom is er ruimte voor paddenpoelen en nestplekken voor ooievaars in het plan. Ook komen er nestkasten in gevels of in de boomgaard zoals een gierzwaluw-, vleermuis-, of huismuskast. Zo heet je dieren pas welkom!

Tip: de beheerder van de boomgaard kan je alles vertellen over de bomen en planten in en om Benedenerf!

Meer nieuws lezen? Nieuwsoverzicht
Ook wonen in Benedenerf? Bekijk de appartementen