
‘Je proeft hier niet alleen groenten, maar ook verbondenheid’
10 juni '25
In Spiegelhof draait het om buiten leven, gezond eten en verbonden zijn met je omgeving. Een plek die je laat onthaasten, met parkachtige tuinen, slingerende wandelpaden en ruimte om elkaar te ontmoeten. Precies die sfeer vind je ook bij De Warmoes, een historische tuinderij in Lent, op fietsafstand van Spiegelhof. Directeur Marlies van Loon vertelt hoe dit stukje natuur in de stad ook voor nieuwe bewoners een inspirerende plek kan zijn.

De smaak van vroeger
Bij De Warmoes proef je niet alleen groenten, je proeft geschiedenis. Op een terrein van één hectare worden nog altijd op traditionele wijze meer dan 160 verschillende soorten groenten, fruit, kruiden en eetbare bloemen geteeld. “Het grote verschil met vroeger is dat we alles onbespoten telen, dus we gebruiken helemaal geen gewasbeschermingsmiddelen, ook geen biologische. Onze groenten zijn zoals ze ooit bedoeld waren: vol geur, smaak en kleur”, vertelt Marlies. “En je mag ze zelf komen oogsten. Zo ervaar je van dichtbij hoeveel werk, liefde en geduld er in één krop sla zit.”
Eten met de seizoenen mee
Bij De Warmoes eet je wat de tuin die dag geeft. “Geen aardbeien in december of avocado’s uit verre landen, maar verse groenten van het seizoen, geoogst op het moment dat ze het lekkerst zijn. Dat is niet alleen duurzamer, het maakt eten ook leuker. Want hoe bijzonder is het om weer uit te kijken naar de eerste zomertomaten of de geurige kroppen sla in het voorjaar? Onze groenten zijn zó vers dat ze vaak langer goed blijven dan wat je in de supermarkt vindt”, zegt Marlies. “En je ruikt het verschil. Toen ik hier als vrijwilliger voor het eerst sla oogstte, was ik verbaasd over de geur. Die herken je in de winkel nauwelijks meer. Door zelf te oogsten of simpelweg bewuster te eten, ga je de waarde van voedsel weer zien.”
Samen zaaien, samen groeien
De Warmoes is veel meer dan een tuin. Niet voor niets werken er meer dan zestig vrijwilligers, met zelfs een wachtlijst. “Mensen vinden het fijn om samen iets op te bouwen, om letterlijk iets te laten groeien. Het is natuurlijk hartstikke leuk als je iets zelf zaait, het ziet opkomen en uiteindelijk kunt oogsten,” vertelt Marlies. “Dat geeft voldoening én het brengt mensen bij elkaar. Zeker in een nieuwe wijk als Spiegelhof leer je elkaar zo op een laagdrempelige manier kennen door samen in de moestuin te staan. Het valt me altijd op dat bezoekers hier niet gehaast zijn, zoals je dat wel in de stad ziet. Hier daalt een soort rust over de mensen heen.”

Koken, proeven en ontdekken
Om mensen kennis te laten maken met vergeten groenten organiseert De Warmoes meerdere keren per jaar ‘De week van de’. Dan staat één specifiek ras in de schijnwerpers. “In ons tuincafé kun je het proeven, maar je krijgt ook recepten mee om thuis aan de slag te gaan dus kom gerust langs. Snijbiet is makkelijk te telen, groeit bijna het hele jaar en je kunt er alle kanten mee op in de soep, quiche, roerbak of zelfs op een luxe tosti. De kaart wisselt wekelijks en wat erop staat, komt rechtstreeks uit de tuin: verse kruiden, geurige tomaten uit de kas en de lekkerste sla. Zo krijg je inspiratie mee voor een heel simpele salade met vijf soorten sla en een kruidendressing met olijfolie. Meer heb je niet nodig, de smaak spreekt voor zich”, vertelt Marlies.
Inspirerende plek: workshops en evenementen
De Warmoes is niet alleen een tuin om te oogsten, maar ook een plek om te leren en te ontmoeten. “Er worden regelmatig leuke workshops gegeven over fermenteren, wildplukken of het maken van tempeh. Ook basisschoolklassen komen langs voor een lesje over planten, proeven en potten. En dan zijn er nog de jaarlijkse evenementen, zoals de ‘Ambachten Doe Dag’ waar je oude ambachten beoefent of ‘Rondje Nijmegen Noord’ waar alle groene initiatieven in de omgeving hun deuren openen”, gaat Marlies verder. “En dan heb je nog de jaarlijkse ‘Oogstfeestdag’ met muziek en lekkers van het land.”
Nieuwe ontmoetingsplek voor de buurt
Midden op het erf van De Warmoes stond ooit een oude varkensschuur. Die wordt nu vervangen door een nieuw, multifunctioneel gebouw, speciaal bedoeld als ontmoetingsplek. “Vanaf zomer 2026 wordt dit een plek waar je samenkomt, iets leert of iets organiseert. Zeker nu er zoveel nieuwe bewoners in Nijmegen-Noord komen wonen, is zo’n plek belangrijk. Voor een gevoel van thuiskomen, maar ook om echt iets met elkaar op te bouwen. Het is fijn om zo te werken aan een wijkidentiteit. We hopen dat bewoners van Spiegelhof zich hier snel thuis voelen”, besluit Marlies.
Nieuwsgierig geworden? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van De Warmoes of kijk op www.dewarmoes.nl en blijf zo op de hoogte van workshops en buurtactiviteiten.
Wie weet ontmoet je straks je toekomstige buren wel tijdens een picknick tussen de snijbiet. Leuk om elkaar zo beter te leren kennen op een gezonde manier en in een groene omgeving. Samen oogsten smaakt altijd beter!